Un judici ple d’incògnites

24 visites

Aquest passat dimarts 10 de novembre va començar el judici contra els atemptats del 17-A de 2017

El passat 17 d’Agost del 2017 una furgoneta va creuar a les 16:50 hores la Rambla de Barcelona a gran velocitat, deixant un total de 16 morts i més d’un centenar de ferits. Passada la mitjanit, a la 1:15 hores de la matinada de l’endemà, es va anunciar un segon atemptat a Cambrils, amb tan sols nou hores de diferència respecte el primer.

Ara, tres anys més tard, comença el judici per uns fets que van marcar aquell estiu del 2017. El jutge Félix Alonso Guevara, amb més de quaranta anys d’experiència, és qui s’encarregara d’aquest cas.

La complicació és que cap d’aquests tres acusats era a l’escenari de l’atac i cap dels autors de les morts i del gran nombre de ferits estan vius. Aquests van morir a l’explosió de la casa d’Alcanar o van ser abatuts pels Mossos d’Esquadra. El fet de que no es puguin jutjar als principals personatges del crim no agrada gens a molts ciutadans, especialment als familiars i amics de les víctimes. El motiu pel qual es jutja als acusats és per haver contribuït en aquest acte terrorista i perquè sense la col·laboració d’aquests individus els delictes no s’haguessin pogut dur a terme.

El primer acusat, Mohamed Houli, de 23 anys i nacionalitat espanyola, és un dels joves que va preparar els explosius; se sap que ho va fer gràcies al vídeo que aquest va gravar mentre preparava les bombes amb els seus suposats còmplices. Tot i això, Mohamed assegura que va intentar desentendre’s de la tasca violenta, però que no va poder fer-ne res per evitar-ho. 

Un altre acusat és Driss Oukabir, l’home que va llogar la furgoneta amb la qual van atacar la Rambla de Barcelona, que en un principi era per transportar els explosius i fer-los explotar al Corte Ingles, però degut a l’imprevist que les bombes explotessin a la casa d’Alcanar, en la qual s’allotjaven, van acabar fent-la servir per atropellar als civils.  

Aquest dos són acusats d’organització terrorista, tinença d’explosius i estralls. La seva pena és de 41 a 36 anys per a cadascun d’ells.

Pel que fa a Saïd Ben Iazza, està acusat de col·laboració per haver deixat el seu vehicle de treball i la documentació per comprar precursors d’explosius, i se li demanen vuit anys de presó.

Des de La Vall Report seguim pendents dels resultats de la sentencia final, que sembla que anirà per llarg, ja que encara queden molt temes per debatre.

Redactors juniors

close

El més recent

Bad Bunny and his lyrics

By: Belén Mundet, Mariona Martinez, Irene Enrich and Sedes Parcerisas Benito Antonio Martínez Ocasio, better known